dinsdag 3 juli 2012

Gehaktballetjes met munt-knoflooksaus

Afgelopen zondag vierden we in de Casa het leven. En hoe kun je dat beter vieren dan met eten. Heel veel eten. Twee tafels vol met salades, spinazietaart, chorizo-empanada's, wrap-sushi, zelfgebakken baguettes, ciabatta's en focaccia. En natuurlijk mochten ook de gehaktballetjes niet ontbreken. Met munt-knoflooksaus.
Beiden zijn afgeleid van 2 recepten uit het boek 'Keukengeheimen van Wereldvrouwen' van Debora Heijne en Helen Arenz. Een boek vol met lekkere hapjes en gerechtjes uit de wereldkeuken: frisse linzensoep uit Congo, Marokkaanse kiptajine, Iraanse viskoekjes en tonijnpasteitjes uit Senegal. Het boek is voortgekomen uit een sympathiek Nijmeegs project waar een leer-werktraject van een jaar wordt aangeboden aan migrantenvrouwen zonder opleiding maar met veel kooktalent. Zo worden ze klaar gestoomd voor een beroepsopleiding of betaald werk. Je kunt het ook gaan proeven want op iedere woensdagavond tonen zij hun culinaire kunsten in hun restaurant Wereldkoks in hartje centrum van Nijmegen. Zoals ze zelf zeggen: Hét adres voor een light & easy meal met een Aziatisch tintje, uiteraard bereid door onze wereldkoks. 
Ik heb er al een aantal keren een noodlesoep en Aziatische hapjes genuttigd en je waant je even in een andere sfeer...uit de wekelijkse woensdagavondsleur.

Nu weer terug naar mijn gehaktballetjes-recept en de munt-knoflooksaus. De gehaktballetjes zijn heerlijk als tapas voor een borrel of feestje, maar kunnen ook goed gegeten worden bij de avondmaaltijd. Uit het onderstaande recept draaide ik 45 balletjes.
In het recept van de munt-knoflooksaus gebruik ik om de saus in te dikken agar-agarpoeder. Dit is een vegetarisch bindmiddel in tegenstelling tot gelatine en het is verkrijgbaar bij een Toko. De citroen kun je raspen met een keukenrasp of met een zesteur, een chique naam voor een speciale citroenrasp. Neem altijd een biologische citroen als je de schil gaat gebruiken, want er zit nogal veel gif op de gangbare exemplaren. En dat gif poets je er niet zomaar af onder de kraan.

Ingrediënten voor de gehaktballetjes
300 gram (biologisch) half-om-halfgehakt
1 rode ui
2 tenen knoflook
1 ei
35 gram paneermeel
1 eetlepel komijnpoeder
1/2 eetlepel paprikapoeder
1/2 theelepel zout
een paar takjes verse peterselie 


Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een ovenplaat klaar waar je de gedraaide balletjes op kunt leggen. Gebruik eventueel bakpapier. 

Stap 2
Hak de uien, de knoflook en de verse peterselie heel fijn.
Meng dit vervolgens met het ei, paneermeel, de komijn- en paprikapoeder, en het zout met de hand door het gehakt. Goed kneden!
Als je een keukenmachine hebt, kun je eerst de ui, knoflook en peterselie fijn hakken en daarna het gehakt, het paneermeel, de komijn- en paprikapoeder en het zout en door heen 'mengen'.
Het gehaktmengsel
Stap 3
Draai van het gehaktmengsel balletjes in de gewenste grootte.
Leg de balletjes op de ovenplaat en schuif dit in de voorverwarmde oven. Na ongeveer 20 minuten zijn ze gaar. Keer ze voor een gelijkmatig bruiningsresultaat halverwege om.
De gedraaide balletjes zijn klaar voor de oven
Stap 4
Haal de ovenplaat uit de oven. En serveer ze op een mooie schaal.
Ze zijn zowel warm als koud erg lekker. Voor een feestje kun je de gehaktballetjes een dag van te voren maken. Bewaar ze dan na het afkoelen in de koelkast.



Ingrediënten voor de munt-knoflooksaus
200 gram biogarde
de geraspte schil van een biologische citroen (alleen het geel, niet het wit mee raspen; dat smaakt bitter!)
2 theelepels agar-agarpoeder
1/2 rode peper
3 knoflooktenen
3 eetlepels verse munt
2 eetlepels verse koriander

Stap 1
Hak de knoflooktenen, de kruiden en de rode peper (niet in je ogen wrijven na het snijden!) fijn met een scherp mes.

Stap 2
Giet de biogarde in een kom en doe het kruiden-knoflookmengsel, de agar-agarpoeder en de geraspte schil erbij. Roer het om met een lepel en zet minimaal een uur in de koelkast. Zo komt de smaak het beste tot zijn recht.

Stap 3
Dien op in een mooi schaaltje samen met de gehaktballetjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten