zaterdag 21 juli 2012

(Big) Apple Muffins


Nog 2 nachtjes en dan ga ik de Casa verruilen voor New York. Ik kan me al helemaal verheugen op alle lekkere dingen die daar te eten zijn. Waar de meeste mensen ter voorbereiding bekijken welke hotspots en musea ze willen bezoeken, struin ik het internet af naar restauranttips, bak- en kookwinkels en de plek waar je van de beste bagels en NY-cheesecake kan smullen. Dat wordt een waar feest! Maar eerst nog eens de oven aanslingeren voor wat Big Apple Muffins.
Deze zijn gemaakt met een theelepel bakpoeder en een theelepel baksoda (=natriumbicarbonaat) voor een nog luchtiger muffin-eindresultaat. En voor de bakbeginners...bakpoeder en baksoda is niet hetzelfde!

Bakpoeder zorgt in cake en gebak dat het rijst, zodat je na het bakken niet blijft zitten met een baksteen. 
Baksoda is samen met citroen- of wijnsteenzuur een bestanddeel van bakpoeder. Op zichzelf wordt baksoda pas een rijsmiddel als je het combineert met iets zuurs. In bakpoeder gebeurt dat door de aanwezigheid van citroen- of wijnsteenzuur. In dit muffinrecept door biogarde te gebruiken. In andere recepten kun je baksoda ook tegenkomen in combinatie met karnemelk of yoghurt.
Bakpoeder vind je in schappen van de plaatselijke supermarkt. Voor baksoda ren je naar de Toko, een goed gesorteerde molenwinkel of bijvoorbeeld naar de Erica kruiderijenwinkel.
Of je neemt het mee terug als souvenir van je vakantie naar New York!

Ingrediënten voor 12 muffins
150 gram volkoren meel
100 gram tarwebloem
150 gram lichte basterdsuiker
50 gram havermout
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda/natriumbicarbonaat
3 theelepels koek- of speculaaskruiden
150 gram biogarde
100 gram zonnebloemolie
2 eieren
2 van je favoriete (big) appels

Stap 1 
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak een muffinpan met 12 uitsparingen en bekleed ´m met 12 muffinpapiertjes.

Stap 2
Allereerst de 'droge' ingrediënten. Zeef het volkoren meel, de tarwebloem,  het bakpoeder, de baksoda en de koekkruiden boven een grote kom. De zemelen zullen achter blijven in de zeef. Voeg deze toe aan het mengsel in de kom.
Doe nu ook de basterdsuiker en de havermout erbij en schep goed door elkaar met een houten spatel. 

Stap 3 
De 'natte' ingrediënten: pak een tweede kom en meng daarin de biogarde, de zonnebloemolie en de 2 eieren.


Stap 4
Was de appels. Verwijder het klokkenhuis (evt. met een appelboor) en snijd de appels in kleine stukjes. Voeg de appels toe aan de kom met droge ingrediënten.

Stap 5
Giet vervolgens het natte ingrediëntenmengsel in de kom met de droge ingrediënten. Roer dit met een lepel snel (in 8 tot 12 spatelende bewegingen) door elkaar totdat alles net bevochtigd en vermengd is.

Stap 6
Neem een ijsschep (of een gewone lepel) en vet de bovenkant van de ijsschep in met een klein beetje zonnebloemolie. Verdeel hiermee het muffinbeslag over de 12 vormpjes in de muffinpan. Vul ze voor ongeveer 2/3. Zet de muffinpan in de oven en bak tussen de 20 en 25 minuten afhankelijk van je oven. Bij mij duurt het meestal 23 minuten.
De muffins zijn gaar als je een satéprikker in het midden van je muffin steekt en deze er schoon uitkomt. Zit er nog wat beslag aan de prikker...zet de muffins nog even terug in de oven.

Stap7
Haal de muffins uit de oven en haal vervolgens de muffins uit de muffinpan. Laat afkoelen op een rekje.
Deze muffins zijn goed in te vriezen.

´Big Apple Muffin´
Bronnen: 
http://www.aziatische-ingredienten.nl/rijsmiddelen/
http://members.casema.nl/ifschaap/baksoda.htm

recept is vrij bewerkt naar het Appel-yoghurtmuffins met havermoutrecept
uit het boek Appeltaart  van Janneke Philippi (2011).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten