dinsdag 10 juli 2012

Popeye-pie

Spinazie heeft het imago dat je er groot en sterk van wordt zonder dat je je jaren in het zweet hoeft te werken in een sportschool. En dat spreekt mij natuurlijk enorm aan! Popeye gebruikt het zelfs als een soort van 'powerfood'. Hij trekt het blikje open, gooit de spinazie-inhoud naar binnen en plots kan hij elke vijand aan. Dit alles omdat er veel van het mineraal ijzer in spinazie zou zitten, dat van belang is als je zware activiteiten (zoals Popeye) verricht.
Gelukkig hoef ik in mijn leven met een stuk minder vijanden af te rekenen dan Popeye, want zo'n blikje spinazie zou mij niet ver brengen. Dit komt omdat het Popeye-imago van spinazie niet klopt. Allereerst wordt de hoeveelheid ijzer in spinazie sterk overschat. Daarnaast -en nu wordt het even technisch- wordt het soort ijzer dat zich in spinazie bevindt moeilijk opgenomen door het lichaam. Als je op zoek bent naar meer ijzerbronnen in je voeding, kun je je beter wenden tot dingen zoals (biologisch) vlees en vis en broccoli, bloemkool, pompoen, tomaten en citrusvruchten.  En voor een Popeye-lijf ontkom je niet aan een flinke training, want spierballen kweek je in de sportschool en niet in de keuken.
Neemt niet weg dat spinazie een lekkere groente is en Popeye een onderhoudende tekenfilmfiguur. Vandaar deze hartige spinazietaart als ode aan Popeye! Voor een avondmaaltijd voor 3 Ć  4 personen of voor op een feestje in kleine vierkantjes.


Ingrediƫnten
8 plakjes hartige taartdeeg (bijv. van Koopmans), ontdooid
2 eetlepels olijfolie
2 (rode) uien, in stukjes
een blok Feta of saladekaas van 200 gram 
het rasp van 1 goed schoongeboende biologische citroen
450 gram diepvriesspinazie, ontdooid
2 tenen knoflook
1 ei, gesplitst in een eiwit en een eidooier
peper en zout

Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een bakplaat klaar met daarop bakpapier.
Leg vier plakjes van het hartige taartdeeg in een vierkant. De randjes moeten elkaar iets overlappen en  aangedrukt worden, want anders loopt de vulling, die er opgelegd gaat worden, uit de Popeye-pie.
De vier plakjes hartige taartdeeg in een vierkant op de bakplaat
Stap 2
Verwarm de olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook op matige vuur totdat de ui glanst. Let op dat de knoflook niet te bruin wordt.
Doe de ontdooide spinazie ondertussen in een zeef of vergiet en druk het vocht eruit met een lepel. Pak een grote kom en meng hierin de spinazie met het ui-knoflookmengsel, het eiwit, het citroenrasp en de peper en zout.

Stap 3
Zet het Feta-blok op z'n smalle kant en snij er dunne plakken vanaf. Dit gaat soms wat lastig omdat de Feta afbreekt, maar dat is geen probleem.

Zet het feta blok op z'n
dunne kant...
en snijd het in dunne plakken
Verspreid de helft van de Fetaplakjes over het hartige taartvierkant.

Stap 4   
Verdeel met een lepel het spinaziemengsel over het met Fetakaas belegde vierkant. Laat de randjes vrij. Leg  de overgebleven Fetakaasplakjes erbovenop.
Hartige taartvierkant met de helft van de Fetaplakjes

Het spinaziemengsel eroverheen verspreid

De rest van de Fetaplakjes op de spinazie
Stap 5
Dek de Popeye-pie af met de vier overgebleven hartige taartplakjes. Laat deze aan de binnenranden ook iets overlappen. Druk de buitenranden dicht met behulp van een vork. Bestrijk de bovenkant van de Popeye-pie met het eigeel.
Druk de randen dicht met een vork
Stap 6 
Schuif de bakplaat met de Popeye-pie in de oven en laat ongeveer 30 minuten in de oven bakken totdat de Popeye-pie goudbruin ziet.

Stap 7 
Haal de Popeye-pie uit de oven en laat 'm afkoelen op een rek. Erg lekker met Olijfje(s)!


De Popeye-pie is klaar!
Bron: Wikipedia 
         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten