woensdag 27 juni 2012

Mambo jambo choco-muffins mét suiker

In de Casa stonden onlangs 6 jumbo choco-muffins uit te walmen op een rekje... Perfect uit de vorm en de kleine blokjes chocolade op de top verleidelijk glimmend. De wereld was goed, totdat ik mijn tanden in een muffin zette. Bah! Of ik een hap nat warm zand nam met daarin hier en daar een stukje chocola. Dit kon maar een ding betekenen. Ik was in mijn haast de suiker vergeten! Dan kun je 2 dingen doen: uitgestrekt in de keuken gaan liggen balen of een nieuwe poging wagen met de suiker binnen handbereik.
Vandaag opnieuw aan de slag...
Het geheim van een goede muffin zit 'm in het mengen van het muffinbeslag. Geen mixer of keukenmachine nodig. Ouderwets handwerk, met een lepel en een kom. En kort roeren! 8 tot 12 slagen. Want als je de ingrediënten snel mengt, rijzen ze goed en krijg je een luchtig en zacht resultaat.

Ingrediënten voor 12 kleine muffins of 6 grote 
250 gram tarwebloem, goed gezeefd 
175 gram suiker (!) 
50 gram cacaopoeder 
15 gram bakpoeder 
2 gram zout
50 gram zonnebloemolie of gesmolten ongezouten roomboter
1 ei
250 gram (soja)melk 
1 theelepel vanille-extract (flesje van dr. Oetker)
50 gram  pure chocolade, in stukjes gehakt

eventueel 50 gram gehakte walnoten  

Voor kleine muffins: 2 muffinpannen met 12 uitkepingen
Voor grote muffins: 1 muffinpan met 6 uitkepingen
Muffinpapiertjes


Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de muffinpan voor door er 12 muffinpapiertjes in te leggen.

De voorbereide muffinpannen
Stap 2
Begin met de 'droge' ingrediënten. Zeef het meel, het bakpoeder, en de cacaopoeder boven een grote kom.
Doe nu ook de suiker en het zout erbij en roer goed door elkaar met een houten spatel. Schep de in stukjes gehakte chocolade door het mengsel. En ook de walnoten als je die gebruikt.

Stap 3
Dan de 'natte' ingrediënten. Pak een tweede kom en doe daar de (soja)melk, de zonnebloemolie, het vanille-extract en het ei in. Meng dit met een lepel. 

Stap 4
Nu het belangrijkste gedeelte. Giet het natte ingrediëntenmengsel in de kom met de droge ingrediënten. Roer dit met een lepel snel door elkaar totdat alles net bevochtigd en vermengd is. Probeer dit met 8 tot 12 spatelende bewegingen te doen. Uiteraard geen man over boord als je er 15 nodig hebt!
Het resultaat is een wat klonterig beslag. 
Het muffinbeslag is klonterig

Stap 5  
Neem een ijsschep (of een gewone lepel) en vet de bovenkant hiervan  in met een klein beetje zonnebloemolie. Verdeel hiermee het muffinbeslag over de 12 vormpjes in de muffinpan. Vul ze voor ongeveer 3/4. Zet de muffinpan in de oven en bak tussen de 20 en 25 minuten, afhankelijk van je oven. Bij mij duurt het meestal 23 minuten.
De muffins zijn gaar als je een satéprikker in het midden van je muffin steekt en deze er schoon uitkomt. Zit er nog wat beslag aan de prikker...zet de muffins nog even terug in de oven.

De muffins zijn klaar om in de oven geschoven te worden
Stap 6
Pak de muffinpan(nen )uit de oven met een ovenwant en haal vervolgens de muffins eruit. Laat afkoelen op een rekje.
Deze muffins zijn goed in te vriezen.

Bron: Muffins! In vele variaties - Esther Brody

Geen opmerkingen:

Een reactie posten