zondag 3 juni 2012

Soep met oranjegevoel

Rode linzen
Rode linzen. Ze zouden de ideale spaaractie kunnen zijn van de AH voor het komende EK. Kijk naar de kleur...knaloranje. Kijk naar de vorm...net een wuppie. En als je er genoeg gespaard hebt (10 in een zakje bij elke 10 euro aan boodschappen), kun je er een heerlijk soepje van koken als 'we moeten aantreden'.
Het zou een gezond alternatief zijn voor de broodjes met oranje knakworst, pizza's in de vorm van een voetbalveld en ander EK-fastfood, dat we volgens de supermarkt-marketeers tot ons gaan nemen de komende weken.
Helaas zitten de rode linzen in het geiten-wollensokkenhoekje van de biowinkel. Tijd om ze daar eens uit te halen met deze eenvoudig te bereiden en voedzame soep! Ook voor de dagen dat het Nederlands elftal niet speelt.

De basisopstelling
2 eetlepels zonnebloemolie
2 uien, in stukjes gesneden
3 knoflooktenen, uitgeperst of in stukjes gesneden
250 gram rode linzen (te verkrijgen bij de Turkse buurtsuper of de biowinkel)
600 gram winterwortels, in plakjes
1,5 liter kippen- of groentebouillon
peper en zout naar smaak

De basisopstelling
Stap 1 
Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een soeppan (of grote pan met dikke bodem). Voeg de stukjes ui en knoflook toe en bak ze 5 minuten op matig vuur tot ze zacht zijn.
Voeg de wortels toe en bak ze 4 minuten mee.

Stap 2
Voeg de linzen en de bouillon toe. Breng het mengsel net aan de kook. Draai het vuur laag, deksel op de pan en laat ongeveer 23 minuten koken. De wortels zijn dan zacht en de linzen zijn van kleur veranderd van fel oranje naar geelbruin.

Stap 3
Pureer de soep met een staafmixer tot een stevige soep. Breng op smaak met peper en zout.


Stap 4   
Serveer de soep in een kom gegarneerd met wat geraspte kaas of koriander. Aanvalluh! 
De linzensoep is hier gegarneerd met een mengsel
van cherrytomaatjes, mozarella en pesto
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten