donderdag 21 juni 2012

Tomaten-venkelsoep


Om je tomatensoep eens een andere smaaktouch te geven is het lekker om venkel te gebruiken. Venkel is een groente die vooral wordt verbouwd in de landen rondom de Middellandse zee. Het is daar een 'oude' groente, want de Egyptenaren, Grieken en Romeinen wisten van wanten met de venkelknol. Zij waren overtuigd van de geneeskrachtige gave van de venkel. Het zou helpen tegen maagklachten. Maar ook zou het zijn werking hebben op de 'geestelijke gezondheid': het zou heksen, duivels en boze geesten verdrijven.
Hoe het ook zij, de venkel is een gezonde groente die veel mineralen en vitamine C bevat. De smaak is het beste te omschrijven als anijsachtig. Een beetje zoetig en fris.

Voor de beste smaak, gebruik je een venkelknol die zo vers mogelijk is. Venkel dient er fris en mooi groen uit te zien met een stevige witte knol. De venkel is ook rauw te eten, gehakt in kleine stukjes door een salade bijvoorbeeld. Maar vandaag gaat hij in de soep...duivels en boze geesten...be prepared!


Ingrediënten voor 4 personen
500 gram rijpe (tros)tomaten
500 gram stukjes venkelknol (van 2 kleine venkelknollen)
1 ui
400 gram biologische aardappels
2 knoflookteentjes
1 liter groentebouillon
peper en zout naar smaak
olijfolie

Stap 1
Maak de groentebouillon: dit kan van verse groente, maar als je minder tijd hebt bieden bouillonblokjes uitkomst. Bereid de groente voor. Pel de ui en de knoflookteentjes en hak ze in stukjes.
Was de venkel onder stromend water. Snijd van de onderkant het kontje eraf en van de bovenkant de groene stengels. Verwijder eventuele bruine plekjes. Snijd de venkelknol door midden en de 2 helften vervolgens in blokjes. Gebruik een scherp mes!
Groen en kontje van venkel verwijderd
Venkel in twee helften
Een gesnipperde venkel
Schil de aardappels, spoel ze af en snij ze in blokjes.
Haal de steelaanzetten uit de tomaten en snijd ze in schijfjes.
Stap 2
Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de stukjes ui en knoflook. Zorg dat de knoflook niet bruin wordt, want dan wordt de knoflook bitter. Doe de aardappelblokjes en de venkelstukjes erbij en laat 5 minuten bakken. Dit groentemengsel gaat nu heerlijk geuren! Roer het regelmatig.

Stap 3
Voeg de bouillon toe. Breng de soep aan de kook en laat het een kwartier zachtjes garen. Voeg nu de tomatenschijfjes toe. Laat ze 5 minuten meekoken in de soep.
Pureer de soep met een staafmixer. Als dat nodig is breng je de soep op smaak met peper en zout.

Stap 4  
De soep is nu klaar om opgediend te worden. Lekker met een stuk stokbrood! 
Tomaten-venkelsoep met verse basilicum

Bron: www.venkel.nl 

1 opmerking: