dinsdag 1 mei 2012

Zomerse andijvietaart met geroosterde paprika

In de koelkast van de Casa ligt een ongelukkig stronkje andijvie. Deze gaat het niet lang meer redden, dus moet er mee gekookt worden. Omdat ik geen zin heb in weer andijviestamp -of roerbak, besluit ik op zoek te gaan naar een lekker hartig taartrecept met andijvie als basisingrediënt. Een handige site hiervoor is www.odin.nl. Het bevat een digitale verzameling van recepten met groente en fruit als uitgangspunt. Je voert de gewenste groente en de hoeveelheid personen in en...voilà...in mijn geval 7 verschillende manieren om andijvie te verwerken in hartige taart of quiche. Ik kies het recept met de inspirerende naam...andijvietaartje.
Het recept heb ik aangepast naar smaak en ingrediënten die ik nog in mijn koelkast heb liggen, zodat ik niet naar de supermarkt hoef te sjouwen.

Ingrediënten deeg
150 g bloem
90 g roomboter
½ theel. zout
3 eetl. koud water

Ingrediënten vulling
1 krop andijvie, goed wassen, op beestjes controleren en in smalle reepjes snijden
2 kleine uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, in stukjes
5 geroosterde gele paprika's uit een pot, uitgelekt en in stukjes (of 8 zongedroogde tomaten, uitgelekt en in stukjes)
10 groene olijven zonder pit, in stukjes (optioneel)
2 eieren
250 g kwark (of ricotta)
peper en zout
2 eetl. geraspte oude kaas
flinke lepel roomkaas
hazelnootpoeder (optioneel)

Benodigheden
1 springvorm van 20 cm, ingevet en de bodem bekleed met bakpapier
keukenmachine voor het maken van het deeg; kan uiteraard ook met de hand!
plastic folie
oven
wok
bloem om werkplek mee te bestrooien
deegroller

Stap 1
Kneed een stevig deeg van de hierboven genoemde ingrediënten. Leg het deeg een half uur in folie verpakt in de koelkast. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Stap 2
Was en snijd de ingrediënten voor de vulling. Bak de ui en knoflook in olijfolie in een wok en voeg wanneer de uien glazig zijn de andijvie toe. Roerbak dit enige minuten. Doe vervolgens de stukjes geroosterde paprika en de olijven erbij. Maak af met wat zout en peper.

Stap 3
Meng de ingrediënten voor de vulling: de eieren, de kwark, de geraspte kaas, de roomkaas en peper en zout, goed door elkaar. Mix of klop dit tot een luchtige romige massa.

Stap 4
Haal het deeg uit de koelkast. Rol het uit op een met wat bloem bestrooide werkplek en bekleed de ingevette springvorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Bak de taartbodem 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Stap 5
Haal de springvorm uit de oven en voeg allereerst de andijvieroerbak toe. Plamuur het kwark-ei-kaasmengsel vervolgens over de andijvie. Maak eventueel af met wat hazelnootpoeder of zeer fijn gehakte hazelnoten.

Stap 6    
Zet de taart terug in de oven en bak hem ongeveer 40 minuten op 200°C tot hij stevig en mooi gekleurd is.
Haal de taart na het bakken uit de springvorm en serveer op een mooie schaal.
De taart net uit de oven...
Eet smakelijk!

 Bron: www.odin.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten