zondag 15 mei 2011

Omgekeerde rabarber-appeltaart

Mei tot en met juli is het seizoen voor rabarber. En zie daar...een bos rabarber in het biologisch groentepakket in de casa. Op internet circuleren veel recepten om van de rabarber jam of compote te maken. Het boek 'Vers op je bord. De lekkerste recepten met groente en fruit' (uitgeverij Terra) bevat echter een heerlijk recept voor omgekeerde rabarber-appeltaart. Overigens is dit boek een aanrader voor de biologisch groentepakketafnemer: de meest gangbare biologische groentepakketgroente zoals snijbiet, knolselderij en koolraap worden in het boek besproken qua bewaren en bereiding. Daarbij geeft het boek per fruit- en groentesoort smakelijke en niet onbelangrijk makkelijke recepten.
Mocht je na het bekijken van het recept je twijfels hebben bij de hoeveelheid suiker dat wordt gebruikt, de website www.rabarber.nl vermeldt dat rabarber goed is voor hart en bloedvaten. Dat maakt het dat taart hier in de casa met iets minder schuldgevoel wordt gegeten.

Ingrediƫnten
250 g suiker
80 ml water
250 g rabarber
1 kleine appel (bijvoorbeeld Elstar)
2 eieren (maat m)
40 g poedersuiker
1/2 theelepel vanille-extract
100 g roomboter + nog een stukje extra voor het invetten van de vorm
125 g zelfrijzend bakmeel

Benodigheden
2 steelpannetjes (1 voor het bereiden van de suikerstroop en 1 voor het smelten van de boter)
1 kom
1 houten lepel
mixer of keukenmachine (bijvoorbeeld Magimix)
bakpapier
1 ronde taartvorm van 20 cm (let op: geen springvorm, dat geeft heel veel suikerstroopsmurrie in je oven!)
oven

Stap 1
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de taartvorm in met de extra roomboter en leg een passend stukje bakpapier op de bodem.

Stap 2
Snijd de rabarber in stukjes van 2 cm. Het kan zijn dat de stelen vezelig zijn en dat het daardoor moeilijk is om in stukjes te snijden. Schil ze dan even met een dunschiller van boven naar beneden. Maar pas op voor het rode sap dat dan uit de rabarber kan komen. Dit geeft nare vlekken!
Schil daarna de appel, verwijder het klokhuis en snij de restant appel ook in stukjes.
Smelt de roomboter in een steelpannetje en laat afkoelen.

Stap 3
Verwarm de suiker samen met 80 ml water in het andere steelpannetje op laag vuur. Til de pan zo nu en dan van het vuur en beweeg de pan heen en weer totdat de suiker is opgelost. Draai het vuur vervolgens hoger en laat de suikerstroop koken tot het een lichtbruine kleur krijgt. Er ontstaat een fijne karamelgeur. Giet de suikerstroop op de bodem van de taartvorm en duw de gesneden rabarber en de stukjes appel in de suikerstroop. Bedek de gehele bodem.
De suikerstroop in de taartvorm
De rabarber en appeltjes in de suikerstroop
Stap 4
Klop met mixer de eieren, de poedersuiker en de vanille-extract in een kleine kom schuimig. Als je de Magimix gebruikt kun je ook de kleine kom met het mes gebruiken. Mix het dan in 45 seconde.
Spatel met een houten lepel de gesmolten boter door de kom met het ei-suikermengsel en zeef het zelfrijzend bakmeel erboven. Roer het wederom met de houten lepel tot een vrij dun cakebeslag. Giet het cakebeslag over de rabarber en de appeltjes in de taartvorm.
Het cakebeslag over de rabarer en appel
Stap 5
Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak hem 45 minuten. De taart is goed als de bovenkant stevig is.
Snijd de taart los van de randen en stort hem voorzichtig op een taartrooster. Doe dit direct, want de karamel wordt hard en anders blijft de taart aan de taartvorm vastplakken.
Vers uit de oven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten