vrijdag 6 mei 2011

Allinsonbrood




Als ik al brood koop in de supermarkt, dan is het Allinsonbrood. Het is veel steviger en smeuïger dan het gemiddelde brood dat in de schappen van de supermarkt ligt. Dit brood is naar verluid vernoemd naar zijn bedenker, de Britse arts, dr. Allinson. Eind 19e eeuw voorvechter van het eten van volkorenbrood omdat het voedzamer zou zijn dan het in die tijd gangbare witbrood.
Het originele Allinsons broodrecept bestaat overigens uit 100% volkorenmeel, minder gist, meer water en geen vet dan een standaard volkorenbrood recept.
In het boekje 'Brood' uit de serie Kookook vond ik een Allinsonbroodrecept. Weliswaar met het gebruik van meer water, maar de hoeveelheid gist is hetzelfde als bij het recept van een gewoon volkorenbrood. Maar dat mag de pret niet drukken!

Ingrediënten
500 gram volkorenmeel
1 zakje gedroogde gist
400 gram water
10 gram bakkerszout (koop ik bij St. Annamolen in Nijmegen)

Benodigheden 
broodbakvorm van 21,5 cm
theedoek of douchemuts
(glazen) kom
houten lepel
plasticfolie
zonnebloemolie
evt. standmixer
oven

Stap 1
Doe in een grote kom 400 gram lauw water en voeg de helft van het gist en de helft van het volkorenmeel toe. Meng dit alles met een houten lepel tot een slap deeg. Dek de kom af met een natte theedoek of een douchemuts (tip die ik heb opgedaan tijdens een broodworkshop bij Uit de keuken van Arden) en laat het mengsel op kamertemperatuur in 4 uur rijzen tot het volume is verdubbeld. Er ontstaan ook belletjes en bubbeltjes in het deeg.
Het slappe deeg na 4 uur rijzen.
Stap 2
Voeg aan de kom met het inmiddels gerezen slappe deeg toe het overgebleven volkorenmeel en de gist en het bakkerszout. Roer dit met een houten lepel goed om zodat de droge ingrediënten zich vermengen met de natte. Kneed het deeg vervolgens 10 minuten met de hand of in de standmixer. Na het kneden voelt het soepel en elastisch aan.
Vorm het deeg tot een bal en leg in het kom dat ingesmeerd is met zonnebloemolie en dek het af met een natte handdoek of een douchemuts.

Hier ligt de deegbal in de ingesmeerde kom
Laat het op een warme plaats 30 minuten rijzen.

Stap 3
Haal het deeg uit de kom en stort het op een met wat zonnebloemolie ingevet werkvlak. Bol het brood op en laat het 20 minuten afgedekt met plasticfolie liggen totdat je het brood gaat vormen.
Druk na de 20 minuten het deeg met je vingers uit tot een lap die even lang is als de vorm. Rol de deeglap op, en vouw de zijkanten naar binnen. Druk de naden goed aan. Leg de rol met de naar naar beneden in de vorm.
deeg net voordat het gevormd gaat worden

deeg in de broodvorm
Dek de broodbakvorm af met de natte theedoek of de douchemuts en laat het deeg op een warme plaats 2 uur rijzen.

Stap 4
Verwarm de oven intussen voor op 200 graden. Zet, als het deeg voldoende gerezen is, de broodbakvorm in de oven en spuit wat water met een plantenspuit de oven in. Dit om een stevigere korst te verkrijgen. Bak het brood in 30 tot 35 minuten gaar.

Stap 5
Laat het brood 5 minuten in de vorm afkoelen. Haal het dan uit de bakvorm en laat het op een rooster afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten