Wat ik wel heb, zo blijkt als ik de keukenkastjes open trek, is een flinke zak lemairemeel en nog een restje vrolijk gelig semolinameel. Het voordeel van lemairemeel is dat er ten opzichte van 'gewoon' meel nog 80-85% van de hele tarwekorrel overblijft. In feite blijft zo een gedeelte van de mineralen en vitaminen uit de kiem en de kern behouden. En wordt het deeg niet zo zwaar, als wanneer je enkel volkorenmeel zou gebruiken.
Het semolinameel komt van mijn Marokkaanse buurtsuper en is fijn griesmeel van harde tarwe, ook bekend onder de Arabische naam smida. Dit geeft mijn brooddeeg normaal een subtiel zoetje, dus waarom niet in de pizzabodem?
Uiteraard is in het onderstaande recept het lemairemeel en het semolinameel te vervangen door 375 gram tarwebloem. De Italiaanse pizzabakker gebruikt hiervoor farina tipo 00 voor pizza o.a. verkrijgbaar in een delicatessezaak of molenwinkel, maar je kunt ook de tarwebloem van de supermarkt proberen.
Ingrediënten voor 2 grote pizzabodems of 8 kleintjes
325 gram lemairemeel
50 gram semolinameel
225 gram water
5 gram gedroogde gist
7 gram zout
3 eetlepels olijfolie extra vierge
Ingrediënten om de pizza mee te beleggen
je favoriete tomaten-pizza-saus
champignons
paprika
tomaat
fuet (Spaanse worst)
knoflook
pizzakaas
olijven
kruiden
Stap 1
Doe het meel, de gedroogde gist, het zout, het water en de olijfolie in de kom van je kitchen aid/standmixer en kneed er in 8 minuten een mooi deeg van. Het deeg is wat plakkerig, zoals de plakrand van een post-it-blaadje. Weersta de verleiding om tijdens het kneden extra meel toe te voegen om het deeg minder plakkerig te krijgen.
Uiteraard kan dit pizzadeeg ook met de hand gekneed worden! Dan ongeveer een kneedtijd van 10 minuten.
Stap 2
Het pizzadeeg rijst in de kom. |
Snijd onderwijl het rijzen de groente, worst en ander lekkers voor de pizzatopping in stukjes. Verwarm de oven voor op 225-250 graden, afhankelijk van wat je oven aan kan.
Gebruik je een Rofco-oven dan verwarm je de oven een uur van te voren voor op 250 graden.
Stap 3
Leg het deeg op een bebloemd aanrecht of op een siliconen matje en verdeel het deeg in 2 stukken. Rol het eerste deegstuk met een deegroller uit tot een rondje en leg dit op een ingevette ovenplaat of pizzablik. En bedenk...hoe dunner uitgerold, hoe knapperiger de bodem.
Wanneer 2 pizza's niet tegelijk in je oven passen, zorg dan dat het nog niet uitgerolde deegstuk bedekt wordt met een natte theedoek. Zo droogt het deeg niet uit.
Stap 4
Beleg het deeg met de tomatensaus, de groente, vlees, kruiden en kaas naar hartelust.
Stap 5
Schuif de pizza in de oven en laat 'm bakken totdat de randen goudbruin zijn en de pizza knapperig oogt. Dit verschilt per oven qua tijdsduur: in mijn Rofco-steenoven was de grote pizza in 8 minuten klaar, maar dit kan in een andere oven ook best 15 minuten duren.
Prepareer ondertussen het tweede deegstuk tot een pizza met beleg, zodat deze na de eerste direct de oven ingeschoven kan worden.
Stap 6
Haal de pizza voorzichtig uit de oven en serveer hem op een snijplank of bord.
Het resultaat? Een heerlijk krokante en smakelijke pizzabodem met zelfs de karakteristieke bellen aan de randen van de bodem! Gevolg? Experiment geslaagd en het telefoonnummer van de 'afhaalpizzaboer' kan de prullenbak in!
Pizza di Angelina...in de kleine uitvoering |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten