woensdag 15 juni 2011

Mueslikoek

De lekkerste koeken in Nijmegen zijn volgens de inwoners van de Casa te verkrijgen bij banketbakkerij Strik in de Ziekerstraat. Vooral net uit de oven zijn ze niet te versmaden. Al proevend probeer ik steeds te achterhalen, welke ingrediënten er gebruikt worden in deze meesterlijke koek...maar helaas...ik heb het geheime recept nog niet weten te achterhalen. Wel heb ik een recept voor mueslicake, die hier iedere maand wel eens uit de oven rolt. En niet onbelangrijk: makkelijk te maken! Er komt geen mixer aan te pas. Je hebt enkel een ruime kom en een houten lepel nodig.

Ingrediënten
250 gram volkorenmeel
250 gram bruine rietsuiker of lichtbruine basterdsuiker
200 gram van je favoriete muesli (ongezoet)
250 ml karnemelk
2 eieren
3 tl koekkruiden
evt. nog wat extra noten, rozijnen of vijgen en dadels in stukjes.

Benodigheden
Weegschaal
Ruime beslagkom
Houten lepel
Cakevorm van 21 cm
Oven

Stap 1
Verwarm de oven voor op 175 graden. Smeer de cakevorm in met boter en bekleedt het met bakpapier. Of gebruik een siliconen cakevorm (dan kun je het beboteren en bekleden met bakpapier achterwege laten).

Stap 2
Weeg de ingrediënten af en doe alles in de kom. Vermeng met een houten lepel de droge en de natte ingrediënten door goed te roeren/scheppen. Kijk aan het eind van het roeren of er nog droge ingrediënten op de bodem van de kom kleven. Zo ja....vermengen met de rest. Mocht de eindsubstantie wat te droog zijn, kun je er nog wat karnemelk bij gieten. 

Stap 3 
Giet het mueslicakebeslag in de cakevorm en zet 'm 45 minuten in de voorverwarmde oven. Na het bakken de cake uit de vorm halen en af laten koelen op een rek. 


Tip!
Geen karnemelk in huis en ook geen zin om naar de supermarkt te fietsen?! Geen nood: je kunt karnemelk namelijk vervangen door melk met een beetje citroensap of witte wijnazijn. Ga uit van 1 eetlepel citroensap of witte wijnazijn op 250 ml melk. Laat het 10 minuten staan voor gebruik. Klinkt gek, maar je proeft niets terug van de citroensap of witte wijnazijn in je cake.

zondag 15 mei 2011

Rofco broodoven

En toen was er opeens een heuse Rofco broodoven in de Casa. Nou ja...natuurlijk niet zo maar opeens. De oven is helemaal ingevlogen uit België en moest vervolgens de trap op gesleept worden richting bakkamer. En dat is nog niet zo gemakkelijk met een oven die 78 kilo weegt. Gelukkig konden 2 van de 3 chamottestenen, waar de bakvlakken van zijn gemaakt, er tijdelijk uit. Dat scheelde weer een hernia!

Sindsdien experimenteer ik met het ene naar het andere deeg om de werking van de Rofco goed onder de knie te krijgen, want je bakt namelijk met dalende temperatuur. Dit betekent dat je de broden laadt in een voorverwarmde oven van 230 graden. Als de broden bruin beginnen te worden (meestal na een minuut of 8) breng je de temperatuur terug naar 50 graden. De broden worden gaar door de restwarmte van de chamottestenen.
 Volgens de Rofco-site kunnen er 12 grote broden of 18 kleinere broden worden gebakken. Maar dan moet je erg vaardig zijn om met de schietplankjes de broden precies in de oven te schuiven. Mijn record is 6 grote broden, maar dat record moet te breken zijn. Gelukkig kan ik bij mijn model ook enkel de bovenste chamottesteen verwarmen, zodat ik niet meteen voor een heel weeshuis bak.

Vloerbrood met zonnebloempitten uit de Rofco!

De Rofco-oven aan het werk.

Omgekeerde rabarber-appeltaart

Mei tot en met juli is het seizoen voor rabarber. En zie daar...een bos rabarber in het biologisch groentepakket in de casa. Op internet circuleren veel recepten om van de rabarber jam of compote te maken. Het boek 'Vers op je bord. De lekkerste recepten met groente en fruit' (uitgeverij Terra) bevat echter een heerlijk recept voor omgekeerde rabarber-appeltaart. Overigens is dit boek een aanrader voor de biologisch groentepakketafnemer: de meest gangbare biologische groentepakketgroente zoals snijbiet, knolselderij en koolraap worden in het boek besproken qua bewaren en bereiding. Daarbij geeft het boek per fruit- en groentesoort smakelijke en niet onbelangrijk makkelijke recepten.
Mocht je na het bekijken van het recept je twijfels hebben bij de hoeveelheid suiker dat wordt gebruikt, de website www.rabarber.nl vermeldt dat rabarber goed is voor hart en bloedvaten. Dat maakt het dat taart hier in de casa met iets minder schuldgevoel wordt gegeten.

Ingrediënten
250 g suiker
80 ml water
250 g rabarber
1 kleine appel (bijvoorbeeld Elstar)
2 eieren (maat m)
40 g poedersuiker
1/2 theelepel vanille-extract
100 g roomboter + nog een stukje extra voor het invetten van de vorm
125 g zelfrijzend bakmeel

Benodigheden
2 steelpannetjes (1 voor het bereiden van de suikerstroop en 1 voor het smelten van de boter)
1 kom
1 houten lepel
mixer of keukenmachine (bijvoorbeeld Magimix)
bakpapier
1 ronde taartvorm van 20 cm (let op: geen springvorm, dat geeft heel veel suikerstroopsmurrie in je oven!)
oven

Stap 1
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de taartvorm in met de extra roomboter en leg een passend stukje bakpapier op de bodem.

Stap 2
Snijd de rabarber in stukjes van 2 cm. Het kan zijn dat de stelen vezelig zijn en dat het daardoor moeilijk is om in stukjes te snijden. Schil ze dan even met een dunschiller van boven naar beneden. Maar pas op voor het rode sap dat dan uit de rabarber kan komen. Dit geeft nare vlekken!
Schil daarna de appel, verwijder het klokhuis en snij de restant appel ook in stukjes.
Smelt de roomboter in een steelpannetje en laat afkoelen.

Stap 3
Verwarm de suiker samen met 80 ml water in het andere steelpannetje op laag vuur. Til de pan zo nu en dan van het vuur en beweeg de pan heen en weer totdat de suiker is opgelost. Draai het vuur vervolgens hoger en laat de suikerstroop koken tot het een lichtbruine kleur krijgt. Er ontstaat een fijne karamelgeur. Giet de suikerstroop op de bodem van de taartvorm en duw de gesneden rabarber en de stukjes appel in de suikerstroop. Bedek de gehele bodem.
De suikerstroop in de taartvorm
De rabarber en appeltjes in de suikerstroop
Stap 4
Klop met mixer de eieren, de poedersuiker en de vanille-extract in een kleine kom schuimig. Als je de Magimix gebruikt kun je ook de kleine kom met het mes gebruiken. Mix het dan in 45 seconde.
Spatel met een houten lepel de gesmolten boter door de kom met het ei-suikermengsel en zeef het zelfrijzend bakmeel erboven. Roer het wederom met de houten lepel tot een vrij dun cakebeslag. Giet het cakebeslag over de rabarber en de appeltjes in de taartvorm.
Het cakebeslag over de rabarer en appel
Stap 5
Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak hem 45 minuten. De taart is goed als de bovenkant stevig is.
Snijd de taart los van de randen en stort hem voorzichtig op een taartrooster. Doe dit direct, want de karamel wordt hard en anders blijft de taart aan de taartvorm vastplakken.
Vers uit de oven!

vrijdag 6 mei 2011

Allinsonbrood




Als ik al brood koop in de supermarkt, dan is het Allinsonbrood. Het is veel steviger en smeuïger dan het gemiddelde brood dat in de schappen van de supermarkt ligt. Dit brood is naar verluid vernoemd naar zijn bedenker, de Britse arts, dr. Allinson. Eind 19e eeuw voorvechter van het eten van volkorenbrood omdat het voedzamer zou zijn dan het in die tijd gangbare witbrood.
Het originele Allinsons broodrecept bestaat overigens uit 100% volkorenmeel, minder gist, meer water en geen vet dan een standaard volkorenbrood recept.
In het boekje 'Brood' uit de serie Kookook vond ik een Allinsonbroodrecept. Weliswaar met het gebruik van meer water, maar de hoeveelheid gist is hetzelfde als bij het recept van een gewoon volkorenbrood. Maar dat mag de pret niet drukken!

Ingrediënten
500 gram volkorenmeel
1 zakje gedroogde gist
400 gram water
10 gram bakkerszout (koop ik bij St. Annamolen in Nijmegen)

Benodigheden 
broodbakvorm van 21,5 cm
theedoek of douchemuts
(glazen) kom
houten lepel
plasticfolie
zonnebloemolie
evt. standmixer
oven

Stap 1
Doe in een grote kom 400 gram lauw water en voeg de helft van het gist en de helft van het volkorenmeel toe. Meng dit alles met een houten lepel tot een slap deeg. Dek de kom af met een natte theedoek of een douchemuts (tip die ik heb opgedaan tijdens een broodworkshop bij Uit de keuken van Arden) en laat het mengsel op kamertemperatuur in 4 uur rijzen tot het volume is verdubbeld. Er ontstaan ook belletjes en bubbeltjes in het deeg.
Het slappe deeg na 4 uur rijzen.
Stap 2
Voeg aan de kom met het inmiddels gerezen slappe deeg toe het overgebleven volkorenmeel en de gist en het bakkerszout. Roer dit met een houten lepel goed om zodat de droge ingrediënten zich vermengen met de natte. Kneed het deeg vervolgens 10 minuten met de hand of in de standmixer. Na het kneden voelt het soepel en elastisch aan.
Vorm het deeg tot een bal en leg in het kom dat ingesmeerd is met zonnebloemolie en dek het af met een natte handdoek of een douchemuts.

Hier ligt de deegbal in de ingesmeerde kom
Laat het op een warme plaats 30 minuten rijzen.

Stap 3
Haal het deeg uit de kom en stort het op een met wat zonnebloemolie ingevet werkvlak. Bol het brood op en laat het 20 minuten afgedekt met plasticfolie liggen totdat je het brood gaat vormen.
Druk na de 20 minuten het deeg met je vingers uit tot een lap die even lang is als de vorm. Rol de deeglap op, en vouw de zijkanten naar binnen. Druk de naden goed aan. Leg de rol met de naar naar beneden in de vorm.
deeg net voordat het gevormd gaat worden

deeg in de broodvorm
Dek de broodbakvorm af met de natte theedoek of de douchemuts en laat het deeg op een warme plaats 2 uur rijzen.

Stap 4
Verwarm de oven intussen voor op 200 graden. Zet, als het deeg voldoende gerezen is, de broodbakvorm in de oven en spuit wat water met een plantenspuit de oven in. Dit om een stevigere korst te verkrijgen. Bak het brood in 30 tot 35 minuten gaar.

Stap 5
Laat het brood 5 minuten in de vorm afkoelen. Haal het dan uit de bakvorm en laat het op een rooster afkoelen.